Här samlas resultat från projektet Paketering av programvara som pågår under 2015.

Beskrivning av tjänsten:

Många lärosäten installerar idag automatiskt klientprogramvara på datorer via t.ex. Microsofts System Center Configuration Manager. För att göra detta så behöver programvaran paketeras, vilket i många fall är en tidskrävande process. Tanken är att resultatet av projektet skall ska spara tid i paketeringsprocessen lokalt och främja samarbetet mellan lärosäten. 

På de olika workshops som organisationerna haft inom ramen för Inkubators samarbetsforum föddes ett inkubatorprojekt som resulterade i denna tjänst, där man kan se stora vinster både i tid och kunskapsöverföring. Oavsett installationssystem så är den paketerade programvaran oftast kompatibel. Denna tjänst underlättar för dig som användare då programvarubiblioteket är en server som med hjälp av en Powershell-modul möjliggör versionshantering i en katalogstruktur. Metadata har definierats upp för att göra biblioteket sökbart efter de önskemål som framkommit när man utvecklat tjänsten. Varje deltagande organisation får ”ladda upp” paket med programvaror, operativsystem och verktyg de skapat som de anser andra kunna ha nytta av. Man har då tillgång till allt som alla organisationer har bidragit med. Med tiden växer utbudet och man kommer att helt kunna automatisera delar av sin programvaruhantering. 

Denna tjänst möjliggör enkel delning av programvarupaket och andra verktyg som används för distribution av programvaror och operativsystem.

Tjänsten är tillgänglig för test genom att anmäla sig till andreas.boren@lnu.se

Du får som användare av tjänsten tillgång till de paket som lagts upp av andra användare och ni bör också se till att ladda upp paket som ni själva paketerar.

Servicefönster:

Tjänsten kan vara otillgänglig p.g.a. underhåll måndagar mellan 07:00-13:00.

Under normal drift sker omstart/nedstängning av tjänsten endast en gång i månaden p.g.a. säkerhetsuppdateringar den sista måndagen i månaden.

Mål

Att konfigurera en teknisk lösning och i den skapa en gemensam biblioteksstruktur där samtliga lärosäten lägger upp sina paketerade produkter. Det ska även finnas regler och rutiner som beskriver hur systemet ska användas samt en förvaltningsplan för hur systemet ska leva vidare efter projektets avslut.

Status

Testserver med gemensamt bibliotek driftas på en server som finns hos LnU. Genom att använda OneGet som teknisk lösning, som bygger på Windows Management Framework 5, kommer vi så småningom kunna automatisera en import från det gemensamma biblioteket till lokal SCCM och även export åt andra hållet.
I dagsläget är vi åtta lärosäten som deltar i projektet, Lnu, UmU, HiG, HV, LTH, MAH, LTU och KTH. Utredning pågår tillsammans med SUNET för att lansera tjänsten.
Om ni är intresserade av att delta i projektet eller har frågor kan ni kontakta Mikael Zewgren, Per Hörnblad eller Andreas Borén.

Projektledare: Mikael Zewgren

Utredare: Mikael Zewgren och Andreas Borén

Projektkoordinator: Per Hörnblad

Projektplan: Paketering av programvara

Projektdirektivet: hittar du i sin helhet här: Inkubator VP

Slutrapport: Paketering av programvara

Förvaltningsplan

Information för deltagare

Rutiner för administratörer

 

Aktiviteter

Datum/TidAktivitetInformation
11/3-14Studiebesök LinnéuniversitetetReferensgruppen träffas på Linnéuniversitetet för att utvärdera NuGet som teknisk lösning för projektet
25/3-14Workshop KTHTest och demo för deltagare
22/4-14 16:40LADOK/Inkubatordag på GIHPresentation och status av projektet
Oktober 2015LADOK/Inkubatordag på UmUPresentation och status av projektet
5/11-15Workshop KTH

Liknande den i mars men förhoppningsvis med en i princip färdig produkt. Information från TrueSec om

Windows 10 och Server vNext samt från Leif Lagebrand på BTH om hans projekt Windows 10 och molnet.

Anmäl dig här.

Onsdagar udda veckorOnline-möten14:30-15:30 https://connect.sunet.se/inkubator-windowssamarbete
  • No labels